fbpx
Pon/Pet: 08-20 Sub: 08-16 065 200 14 21info@completerecovery.rs

Kiropraktika

Reč kiropraktika potiče od grčke reči koja znači “tretirano rukom.” Kiropraktika je najpopularnija grana alternativne medicine sa naglaskom na dijagnostikovanje, lečenje i sprečavanje poremećaja sistema skeletnih mišića, posebno kičme. Pacijent se leči prirodnim putem, bez medikamenata i operacija.

Ručna terapija kičme je poznata od drevnog Egipta i Grčke, navodno je Hipokrat primenjivao još u 5. veku pre nove ere. Kiropraktika je nastala u Sjedinjenim Američkim Državama 1895. godine, a za osnivača kiropraktike se smatra Dr Daniel David Palmer. Ona predstavlja savremenu zdravstvenu disciplinu koja u nekim zemljama ima status zasebne profesije, u SAD-u, a u drugim je deoo službene medicinske prakse (na primer u Nemačkoj). Priznata je u većini najrazvijenijih država sveta,  danas se praktikuje u više od 100 država. U Americi, Australiji i Kanadi, kiropraktika je treća najrazvijenija zdravstvena profesija, odmah posle medicine i stomatologije. Ova metoda se koristi najčešće u stanjima akutnog bola.

Metoda se sastoji u postavljanju tela pacijenta u takav položaj koji omogućava da se laganim istezanjem rasterete kičmeni stub, kukovi i rameni pojas. Metoda je veoma efikasna, jer njena primena trenutno oslobađa telo bola.

Koje se najčešće tegobe zbog kojih se osobe javljaju doktoru kiropraktike?

  • Glavobolje
  • Bol u vratu
  • Smanjena i bolna pokretljivost u vratnom delu kičme
  • Bolovi koji se šire ka ramenima ili rukama
  • Trnjenje u rukama ili nogama
  • Vrtoglavice
  • Bol u donjem delu leđa (lumbago, išijas..)
  • Kriva kičma (skolioza i kifoza).

Kome je namenjena?

Kiropraktika je namenjena svima. Njen fokus je kičma i korelacija pršljenova i nervnog sistema. Izmedju pršljenova izlazi 31. par nerava koji inervišu većinu organa u ljudskom telu a i vrše kontrolu ruku i nogu. Kada se dogodi izmeštanje pršljenova iz svog normalnog položaja, stanje koje se naziva “subluksacija”, dolazi do pritiska na nerv koji izlazi iz tog nivoa, nerv onda gubi funkciju, pa samim tim i organ koji taj nerv inerviše.

Cilj kiropraktike je skidanje pritiska sa nerava otklanjanjem subluksacija u cilju normalizovanja protoka impulsa kroz nerve, čime se dobija bolji rad organa i tkiva, veća pokretljivost u zglobovima i osećaj rasterećenosti.

Zakažite besplatan pregled

Pozovite nas ili popunite formu a mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.

Pozovite nas 065 200 14 21

Radno Vreme

Ponedeljak - Petak08:00 - 20:00
Subota08:00 - 16:00
NedeljaNe radimo