fbpx
Pon/Pet: 08-20 Sub: 08-16 065 200 14 21info@completerecovery.rs

Hroničan bol u leđima

5 saveta kako da se brzo osećate bolje

Hroničan bol u leđima je široko rasprostranjen problem koji utiče na čak osam od deset ljudi u nekom trenutku života.  Bol u leđima može se pojaviti kao rezultat povreda, prekomernog rada ili bolesti. Upravljanje bolovima uključuje rad sa fizioterapeutom ili drugim medicinskim stručnjacima kako bi se smanjio intenzitet ili učestalost simptoma bola. Međutim, postoji niz tehnika i saveta koje pojedinci mogu koristiti kako bi se sprečila bol u leđima.Vežba može biti posljednja stvar u mislima pacijenta, ali redovna vežba je najvažnija komponenta za bilo koju terapiju za lečenje bola i takodje je velika preventivna mera. 

Vežba pomaže u očuvanju leđa mišića prigušenim i jačim, tako da ne stavljaju preteran stres na karlicu. Vežba takodje povećava protok krvi i ublažava upalu. Istezanje pre i posle fizičke aktivnosti je bitno, bez pravilnog istezanja mišića može doći do napetosti koja će povećati bol u leđima, a ne smanjiti. Međutim, statično istezanje je kontraproduktivno. Istezanje se mora sprovesti u određenim pokretima koji se kreću u novi raspon kretanja i izlaze iz njega.Takodje je važno održavati zdravu težinu. 

Osim vežbanja, zdrava ishrana je vrlo važna. Osiguravanje dovoljne količine vitamina D u prehrani može pomoći da kosti ostanu zdrave i jake. Medicinski stručnjaci mogu savetovati pacijente o najboljim vrstama vežbi za njihove specifične simptome bola. Mnogi pacijenti sa hroničnim bolovima imaju poslove koji zahtevaju od njih da sede kroz duže vreme tokom dana. Iako se čini da ovo čini manje stresa na leđne mišiće, dugotrajno sedenje može napraviti mnogo stresa na leđne mišiće kao i određena fizička aktivnost, ako ne i više.